×
×

کارشناس نانوفناوری دارویی:
علم نانو زمینه‌ساز تحول در صنعت داروسازی است

  • کد نوشته: 1596
  • 8 آبان
  • 31 بازدید
  • ۰
  • کارشناس نانوفناوری دارویی گفت: هدف فناوری نانو در پزشکی، ارائه امکانات آسیب‌شناسی و درمان بیماری‌ها در مقیاس مولکولی و ریزمولکولی است؛ زیرا این رویکرد می‌تواند به کشف و درمان بیماری‌ها به شیوه‌ای دقیق‌تر و مؤثرتر کمک کند.
    علم نانو زمینه‌ساز تحول در صنعت داروسازی است
  • به گزارش خبرگزاری میامی جوان، سونیا صالحی با اشاره به به‌کارگیری علم نانو در تولید مواد دارویی و صنعت داروسازی گفت: علم نانو به‌عنوان یکی از پیشرفته‌ترین و پرکاربردترین حوزه‌های علمی در دهه‌های اخیر، به‌ویژه در صنعت داروسازی تحولاتی شگرف ایجاد کرده است.

     

    کارشناس نانوفناوری دارویی در ادامه افزود: با وجود پیشرفت‌های جدی در علم پزشکی، این حوزه هنوز با محدودیت‌هایی در شناخت و درمان بنیادی بیماری‌ها و ابزارهای شناسایی آن‌ها روبرو است.

     

    به گفته وی، هدف فناوری نانو در پزشکی، ارائه امکانات آسیب‌شناسی و درمان بیماری‌ها در مقیاس مولکولی و ریزمولکولی است؛ زیرا این رویکرد می‌تواند به کشف و درمان بیماری‌ها به شیوه‌ای دقیق‌تر و مؤثرتر کمک کند.

     

    صالحی با بیان اینکه در حیطه داروسازی، هدف راهبردی طراحی داروهای هوشمند و هدف‌گیر است، اظهار کرد: به‌طور خاص براساس نیازهای بیمار و نوع بیماری طراحی می‌شوند و این نوع داروها با استفاده از نانوذرات ساخته شده که از مواد مختلفی مانند پلیمرها، ذرات فلزی و لیپیدها تولید می‌شوند و بسته به روش تولید، می‌توان شکل و اندازه‌های متفاوتی از این ذرات را به دست آورد.

    وی با بیان انواع نانوذرات در دارورسانی گفت: نانوذراتی که در بحث دارورسانی مطرح‌اند، شامل انواع مختلفی هستند برای مثال نانو تیوب‌ها قابلیت مناسبی برای حمل داروهای شیمی درمانی دارند و به دلیل سطح بالای نسبت حجم به سطح، می‌توانند مقدار زیادی از دارو را در خود جای دهند و به آرامی آن را آزاد کنند.

     

    صالحی بیان کرد: نانو کریستال‌ها روش مؤثری برای بهبود ویژگی‌های فارماکوکینتیک و فارماکودینامیک داروهایی با حلالیت پایین هستند و افزایش سرعت انحلال این داروها به دلیل کاهش اندازه ذرات امکان‌پذیر است.

     

    وی با بیان ویژگی نانو ذرات دندریمر گفت: این نانوذرات می‌توانند نقش حمل مولکول‌های فعال دارویی را داشته باشند، دندریمرها به دلیل ساختار منظم و توزیع یکنواخت اندازه می‌توانند مولکول‌های دارویی را به صورت داخل حفره‌های خود یا متصل به سطح حمل کنند.

     

    کارشناس نانوفناوری دارویی ادامه داد: لیپوزوم‌ها نقش حامل برای داروهای ضد سرطان و ضد درد دارند و با ایجاد یک غشاء چربی، می‌توانند داروها را از محیط خارج محافظت کرده و به بافت‌های هدف برسانند.

    وی به ویژگی‌های نانو ذرات لیپید جامد (SLNs) اشاره کرد و افزود: این نانوذرات کنترل انتشار مواد دارویی را فراهم می‌کنند، مزایای اصلی استفاده از SLNs شامل زیست‌سازگاری، تخریب‌پذیری، حفاظت شیمیایی از مولکول‌های حساس به تخریب و بهبود دسترسی زیستی مولکول‌های چربی‌دوست است.

     

    صالحی با بیان اینکه در فرآیند انتقال دارو، چندین هدف کلیدی وجود دارد گفت: هدف اول کنترل سطح غلظت مؤثر دارو برای مدت زمان مناسب در بدن است و این امر می‌تواند به حفظ اثر درمانی دارو کمک کند و از عوارض جانبی ناشی از دوزهای بالا جلوگیری کند.

     

    وی با اشاره به هدف دوم فرآیند انتقال دارو گفت: رساندن دارو به یک بافت خاص که هدف درمان آن سلول یا بافت خاص باشد و این کار می‌تواند با استفاده از نانوذرات هدف‌گیر انجام شود که فقط در محل مورد نظر آزاد می‌شوند.

     

    صالحی با بیان اینکه با وجود پتانسیل‌های بی‌نظیر علم نانو در صنعت داروسازی کشورمان چالش‌هایی نیز وجود دارد و یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها، ایمنی و عوارض جانبی نانوذرات است، گفت: تحقیقات بیشتری باید انجام شود تا اثرات طولانی‌مدت این نانوذرات بر روی سلامتی انسان مشخص شود.

    وی ادامه داد: هزینه تولید نانوذرات و فرمولاسیون‌های مرتبط نیز باید کاهش یابد تا بتوان از این فناوری در مقیاس وسیع‌تری استفاده کرد و همچنین، نیاز به توسعه روش‌های استاندارد برای ارزیابی کیفیت و ایمنی نانوذرات وجود دارد.

     

    صالحی ابراز کرد: به‌کارگیری علم نانو در تولید مواد دارویی و صنعت داروسازی یک فرصت بی‌نظیر برای ارتقا کیفیت درمان‌ها و افزایش دقت در درمان بیماری‌ها فراهم کرده و با ادامه تحقیقات و توسعه فناوری‌های نوین، انتظار می‌رود که علم نانو بتواند به یکی از ارکان اصلی صنعت پزشکی تبدیل شود و زندگی میلیون‌ها نفر را تحت تأثیر قرار دهد.

     

    انتهای خبر/

     

     

     

     

     

     

    منبع: مرآت

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *